Minggu , 28 April 2024
Home / Artikel Dosen / THE PRINCIPLES OF INTERNALIZATION OF QAWLAN MA’RUFA PERSPECTIVE OF THE QURAN AND IT’S RELEVANCE TO ETHICS CONTEMPORARY COMMUNICATION

Abstract
This article aims to explain the principles of qaulan ma’rufa which is one of the principles of communication found in the Qur’an. This aims to answer the public’s anxiety where there is often a lack of ethics in someone’s communication. This research belongs to library research, namely library research, because all of the primary data is written data, especially related to the verses of the Qur’an about the principles of qawlan ma’rufa and their internalization of contemporary communication. The main source is the Qur’an. Also displayed are sources from the hadiths of the Prophet that are related to research where there are also hadiths of the Prophet related to the research. The results of this study indicate that the principles of qaulan ma’rufa as a form of communication that bring benefit to the community must be internalized in the life of the community itself, especially since these principles are part of Islamic teachings.
Keyword: qaulan ma’rufa, al-Quran, contemporary communication
Abstrak
Artikel ini ingin menjelaskan tentang prinsip-prinsip qaulan ma’rufa yang merupakan salah satu prinsip komunikasi yang terdapat dalam al-Quran. Hal ini bertujuan untuk menjawab kegelisahan masyarakat di mana banyak ditemukan kurangnya etika seseorang dalam berkomunikasi. Penelitian ini tergolong pada library reseach yakni penelitian kepustakaan, karena semua data primer tersebut merupakan data tertulis khususnya terkait dengan ayat-ayat al-Quran tentang prinsip-prinsip qawlan ma’rufa serta internalisasinya terhadap komunikasi kontemporer. Sumber utamanya adalah al-Qur’ān. Juga di tampilkan sumber dari hadis-hadis Nabi Saw yang berkaitan dengan penelitian dimana juga terdapat hadis-hadis Nabi yang terkait dengan penelitian tersebut. Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa prinsip-prinsip qaulan ma’rufa sebagai salah satu bentuk komunikasi yang mendatangkan kemaslahatan masyarakat harus di internalisasi kan dalam kehidupan masyarakat itu sendiri terlebih prinsip tersebut merupakan bagian dari ajaran Islam.
Keyword: qaulan ma’rufa, al-Quran, komunikasi kontemporer

Khairuddin
khairuddin.72@uin-suska.ac.id